dr. Roumen - Chirurg - Máxima Medisch Centrum Eindhoven Veldhoven

Specialisme: chirurgie
Aandachtsgebieden: leverchirurgie, mammachirurgie, lies- en buikwandpijn chirurgie, longchirurgie (VATS) en darmchirurgie
Telefoonnummer: (040) 888 85 51

dr. Rudi Roumen studeerde geneeskunde en volgde zijn opleiding chirurgie in Nijmegen in het academisch ziekenhuis Radboud en het Canisiusziekenhuis. Tijdens zijn co-schappen heeft hij met veel plezier een stage tropengeneeskunde in Ghana gedaan. In 1993 promoveerde Roumen aan de Katholieke Universiteit Nijmegen op Multi-orgaanschade ("Clinical studies on patients at risk for ARDS and MOF”). In deze periode ontstond de passie voor het doen van medisch wetenschappelijk onderzoek. "Onderzoek is een soort hobby van me en bovendien hoort het eigenlijk bij het vak" stelt Roumen. "Door onderzoek te doen kijk ik over de grens van het dagelijkse chirurgische werk; ik wil me juist graag vastbijten in bijzondere casussen of aparte observaties”. Deze nieuwsgierigheid van Roumen resulteerde inmiddels in vele medisch wetenschappelijke publicaties.

transparant_1 lege regel

Sinds 1994 is hij werkzaam als algemeen chirurg in het Máxima Medisch Centrum. Hij voelt zich nog een echte algemeen chirurg, in de breedste zin van het woord. Roumen is echter ook in toenemende mate gespecialiseerd en doet vooral veel oncologische operaties (kankergeneeskunde). Als chirurg oncoloog behandelt hij vooral patiënten met borst-, maag/darm-, long-, lever-, weke delen-, en huidkanker (melanoom). Zeker in de chirurgische behandeling van borstkanker heeft Roumen een belangrijke rol gespeeld onder andere door onderzoek naar de schildwachtklierprocedure voor de oksel, waarbij hij mede de richtlijn voor deze behandeling in Nederland ontwikkelde.

transparant_1 lege regel

Roumen is samen met collega dr Slooter de chirurg achter de oncologische leverchirurgie, die regionaal in Máxima Medisch Centrum is geconcentreerd. Leverchirurgie wordt meestal gedaan voor uitzaaiingen van dikke darmkanker. "Door deze concentratie van de zorg voor uitgezaaide leverkanker is een goede en duidelijk aantoonbare kwaliteitswinst voor patiënten bereikt" zegt Roumen.

transparant_1 lege regel

Wat betreft de longchirurgie is Roumen dé chirurg die longkanker opereert middels endoscopische chirurgie. In vakjargon heet dit de VATS technologie. Hierbij wordt via een kleine toegang en enkele kleine kijkpoorten in de borstkas, een groot stuk van de long weggehaald. De voordelen voor de patiënt zijn enorm: minder pijn, kleinere littekens, minder complicaties en kortere opnameduur.

transparant_1 lege regel

Vanuit zijn brede achtergrond kreeg hij steeds meer interesse in patiënten met buikwand of liespijnproblemen. Een bepaald percentage patiënten blijkt namelijk pijnklachten over te houden na een eerdere operatie voor een liesbreuk of na een keizersnede. De oorzaak zit hem meestal in beschadiging van de lieszenuwen of door beknelling hiervan in het verloop van de littekens. De buikwandpijn (ACNES) is een frequent voorkomend probleem dat echter niet juist vastgesteld wordt, en waardoor patiënten vaak heel lang met pijn rondlopen. Na diverse (inter)nationale voordrachten en publicaties hierover nam het aantal patiënten dat hij samen met zijn gelijk-geïnteresseerde (vaatchirurgische) collega Dr Marc Scheltinga zag, exponentieel toe. Inmiddels kunnen beide chirurgen zich met recht "liespijnspecialist" noemen. Roumen en Scheltinga zien inmiddels patiënten uit het hele land en helpen een belangrijk deel (ongeveer 60-70%) van de mensen die dikwijls al langdurig pijnklachten hebben met een relatief kleine operatie van deze klachten af. 

transparant_1 lege regel

Roumen is inhoudelijk opleider chirurgie van Máxima Medisch Centrum binnen de regio 8 met Maastricht. "Een mooi deel van het werk" aldus Roumen. "Arts-assistenten houden je immers scherp en brengen de nieuwste inzichten mee".

transparant_1 lege regel

Inmiddels hebben Roumen en Scheltinga sinds 2009 beiden een onderzoeksaanstelling aan de Universiteit van Maastricht. Daarnaast is hij lid van het dagelijks bestuur van het Máxima Oncologisch Centrum.

transparant_1 lege regel

Lidmaatschappen

  • Nederlandse Vereniging voor Heelkunde
  • Nederlandse Vereniging Chirurgie Oncologie
  • Lid Werkgroep Leverchirurgie
  • Nederlandse Vereniging voor Gastro-enterologie
  • Nederlandse Vereniging voor Longchirurgie
  • Nederlandse Vereniging voor Traumatologie
  • Eur. Soc. Surg. Oncol.